Leonardo-banner

 

 
loopbaan
vliegveiligheid
verhalen
foto-album
feedback via email
 


Woestijnwind

 

Song of the Desert Wind

 

Ghibli , Haboob, Khamsin, Sirocco, Harmattan

De woestijn herbergt veel schoonheid in zich maar is tegelijkertijd levensgevaarlijk voor de onachtzame reiziger. Veel mensen die onvoorbereid de woestijn doorkruisen of afwijken van de juiste wegen lopen het risico hun leven er bij in te schieten. In de periode dat ik in Lybië was hebben we tot 2 maal toe mensen terug gevonden die de weg kwijt waren geraakt. Zelfs na een verblijf van 24 uur kon de wanhoop al toe slaan als je je bedacht dat je misschien nooit meer gevonden zou worden in die onmetelijke zandvlakte. Een ander wezenlijk onderdeel van de woestijn is het onberekenbare van de woestijnwind. De Haboob of Gibli, zoals het in Lybië heette, stak vaak zonder enige waarschuwing op waarbij windsnelheden van 100 km/uur bereikt konden worden. Het zicht liep dan terug tot slechts 100 a 200 meter waarbij het zand in alle porieen van je lichaam probeerde door te dringen. De Portokabin waarin je sliep was zelfs niet zanddicht. De ramen klapperden, het zand drong tussen de bewegende ruiten en de sponning door naar binnen en alles, maar dan ook alles raakt bedekt met een dun laagje stofachtig zand. Het kroop in je kledingkast, in je taperecorder op je bureau, de wekker en zelfs in je horloge. Allerlei mechanische dingen liepen uiteindelijk vast als ze niet op tijd werden schoon gemaakt.

Om met een vliegtuig in de woestijn terug te komen op de thuisbasis terwijl de Gibli woei was een interessante ervaring zoals enkele collega's mochten ondervinden.

 

Achteruit in parkeren

 

Om te laten zien wat een korte Twin Otter landing is als er veel wind staat en hoe je achteruit kan taxiën bekijk dit filmpje !

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 30-04-2013