Leonardo-banner

EditRegion1EditRegion4
Leonardo
Vinci
Over Mezelf
Luchtvaart
Loopbaan
Vliegveiligheid
Verhalen
Foto-Album
Feedback
 

EditRegion3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 EditRegion7

EditRegion6

Angola

 

When two elephants battle

 

Onafhankelijkheid

Uiteindelijk bereikte de MPLA Luanda als eerste en op 11 november 1975 droegen de Portugezen de macht over aan de MPLA. MPLA-voorzitter dr. Agostinho Neto werd president en Lopo de Nascismento werd premier. De Unita, nu op grote schaal gesteund door Zuid-Afrika en de FNLA (gesteund door de VS), deden aanvallen op Luanda. Even leek het erop dat de hoofdstad zou vallen, maar dankzij haastig ingevlogen Cubaanse troepen, lukte het de MPLA de Unita en FNLA-strijdkrachten te verdrijven. De MPLA regering riep de Volksrepubliek Angola uit en het land werd een eenpartijstaat met de MPLA-Partij van de Arbeid als enige toegestane partij.

De Unita en de FNLA vormden in 1975 een tegenregering (Democratische Volksrepubliek Angola), met Jonas Savimbi en Holden Roberto als presidenten. José Ndele (Unita) en Johnny Pinnock (FNLA) traden op als premiers. In 1976 verdween de FNLA van het toneel en werd de Unita de dominerende verzetsbeweging tegen de MPLA-regering.

 

Conflicten

De Unita, gesteund door het apartheidsbewind in Zuid-Afrika, wist geen overwinning te behalen op de regering in Luanda. Dit verontrustte de Zuid-Afrikaanse regering. In mei 1978 viel Zuid-Afrika dan ook Angola binnen. Tegenoffensieven van het Angolese leger, gesteund door Cuba en de Sovjet-Unie, zorgden ervoor dat er in 1988 vrede werd gesloten tussen Zuid-Afrika en Angola (dankzij Amerikaanse bemiddeling). De strijd tussen de Unita en de MPLA ging echter onverminderd voort. De gevolgen voor de burgerbevolking waren verschrikkelijk: terreur, hongersnood, landmijnen en ziektes eisten hun tol. Pas in 2002 na de geweldadige dood van de leider van Unita, Jonas Savimbi, kwam er vrede in het land. Daar zag het in 1982 nog echt niet naar uit: de Schreiner vliegers werden hardhandig bekend met de gevolgen van dit wrede conflict.

 

 

Red Cross Twin-Otter

 

Brigitte Meng Comninos, delegate 1980 - 1981

 

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 5-07-2013