Leonardo-banner

 

 
loopbaan
vliegveiligheid
verhalen
foto-album
feedback
 


Ferrara City

Ferrara is een stad in Italië, en de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Emilia-Romagna, gelegen ten noordnoordoosten van Bologna. In 2005 telde de stad 131.253 inwoners.

De Po di Volano, een tak van de rivier de Po, ligt enkele kilometers ten noorden van de stad. De stad heeft brede straten en vele paleizen die dateren uit de 14e eeuw, toen het de zetel was van het huis van Este.

Het meest opvallende gebouw is het vierkante kasteel van het huis van Este (Castello Estense), in het centrum van de stad. Dit is een stenen gebouw waaromheen een greppel ligt, met vier torens. Het is na 1385 gebouwd en in 1554 gedeeltelijk gerestaureerd. Dicht bij deze toren bevindt zich het ziekenhuis van S. Anna, waar Torquato Tasso werd opgenomen tijdens zijn aanval van waanzinnigheid (1579-1586).

De oorsprong van Ferrara is onzeker, de aanname dat het ligt op de plek van het oude Forum Alieni is onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk werd de stad gesticht door inwoners van de lagunes aan de monding van de Po. De stad wordt voor het eerst genoemd in een document van Aistulf uit 754 als een stad die deel uitmaakte van het bisdom van Ravenna. Na 984 komt men het tegen als feodaal bezit van Tedaldo, graaf van Modena en Canossa, neef van keizer Otto I. Later werd de stad onafhankelijk, en in 1101 werd ze ingenomen bij de belegering door gravin Matilda. Tegen die tijd werd het voornamelijk overheerst door diverse grote families, waaronder de Adelardi (of Aleardi).

Ferrara telt enkele synagoges en een Joods museum, in het hart van het middeleeuwse centrum, dicht bij de kathedraal en het Castello Estense. Deze straat maakte deel uit van het getto waarin Joden werden gescheiden van de rest van de bevolking van Ferrara van 1627 tot 1859.

Het straatmuzikantenfestival van Ferrara is een niet-competitieve parade van de beste straatmusici van de wereld. Wat traditie en grootsheid betreft, is het het belangrijkste festival van deze soort.

Het Archivio Storico Comunale huisvest een belangrijk aantal historische documenten, en dateert uit de 15e eeuw. Het Archivio Storico Diocesano is ouder, en wordt al genoemd in documenten van 955. Hier bevinden zich waardevolle documenten die door de eeuwen heen door ambtenaren zijn verzameld. De stad wordt ook verrijkt door vele bibliotheken, waarmee de stad een cultureel erfgoed van groot belang bezit.

 

You Tube

Ferrara City is ook de naam van een KLM B777-200. Na groot onderhoud van een machine als deze wordt er een proefvlucht mee gedaan om te controleren of alle belangrijke systemen goed werken. Pas daarna wordt het vliegtuig vrij gegeven voor het vervoer van passagiers. Een onderdeel van deze testvluct is het neerlaten van het landingsgestel zonder gebruik te maken van het normale hydraulische systeem. Als deze zogenaamde alternative gear extension is gedaan blijven de deuren van het landingsgestel open staan zoals op onderstaande video is te zien. Indrukwekkend qua geluidsniveau !!

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 29-09-2012