loopbaan
vliegveiligheid
verhalen
foto-album
feedback 

Schreiner

Deze pagina gaat over een maatschappij met een niet zo grote bekendheid binnen Nederland. Toch is dit bedrijf al sinds de jaren 50 actief geweest in de Luchtvaart. In die tijd groeide de Nederlanse economie bijzonder snel en nam de welvaart navenant toe. Daarom besloot een aantal Nederlandse ondernemers om activiteiten te gaan ontplooien in de Luchtvaart met name op het gebied van chartervluchten. Onder hen bevonden zich Martin SchrŲder, de oprichter vanMartins Air Charter -het latere Martinair - en Bob Schreiner die Schreiner Airways in het leven riep. Beiden begaven zich met hun maatschappijen op het terrein van de KLM die een monopolie had op de Nederlandse luchtvaart markt. Martin SchrŲder ging samenwerken met KLM terwijl Bob Schreiner de concurrentie met de KLM aanging. De botsing tussen Schreiner Airways en de KLM leidde tot een onhoudbare situatie voor Schreiner Airways die met soms dubieuze maatregelen uit de markt werd gedrukt. Bob Schreiner keerde met zijn bedrijf Nederland de rug toe en richtte zich op het buitenland. Schreiner Airways werd voornamelijk bekend als helikopter operator in, onder andere, Indonesia en Iran. Daarnaast werd een dochtermaastchappij opgericht in Lagos, ,Nigeria, genaamd Aero Contractors of Nigeria die heden ten dage nog bestaat onder de naam Aero. In Nederland bleven alleen het hoofdkantoor gehandhaafd en de Nationale Luchtvaartschool, Deze laatste was eerst gevestigd op Rotterdam Airport en verhuisde in 1978 haar beroepsopleiding naar vliegveld Beek, Limburg. 

Schreiner Airways was dus de moedermaatschappij van de Nationale Luchtvaartschool ( NLS ) Toen Schreiner in 1980 op zoek was naar vliegers voor enkele nieuwe operaties in LybiŽ en Zuid-Yemen ging men er van uit dat deze met Nederlands geregistreerde toestellen gevlogen zouden worden. Daarvoor selecteerde men van de NLS een aantal ex-leerlingen om als copiloot op de Twin-Otter of Beechcraft King Air te gaan vliegen. 

Voor Schreiner heb ik gewerkt van Januari 1980 tot en Augustus 1984 in LybiŽ, Zuid-Yemen, Angola, Nigeria en Togo.                                             

BEECHCRAFT B200 Super King Air              © Anton Heumann@ Airliners.net   

 

DHC-6-300 TWIN-OTTER                          © Peter Dormans@ Airliners.net

 

     
   

LybiŽ

LybiŽ wordt gepersonificeerd door zijn leider: kolonel Khadaffi. Deze man die de toenmalige koning Idris na een coup in 1975 aan de kant schoof poogde zich in die jaren op te werpen als Pan-Arabisch leider. Zijn ambities werden echter geen werkelijkheid. In plaats daarvan werd Khadaffi bekend en zelfs berucht als anti-Amerika en anti-Israel. Khadaffi's rol in de wereld raakte uitgespeeld nadat hij plots een oorlog met Tsjaad begonnen was maar voornamelijk door de boycot die zijn regime opgelegd kreeg wegens betrokkenheid bij de bomaanslag op een B747 van PanAm die neerstortte bij Lockerbie in Schotland.  Hoe anti-Amerikaans Khadaffi ook werd, zijn regime dreef op de olie-inkomsten en daarvoor had hij de grote Amerikaanse olieconcerns nodig. De oliemaatschappijen hadden in de woestijn vervoer nodig tussen hun diverse kampen. Sommige, zoals het zeer goed georganiseerde Occidental gebruikten hun eigen vliegtuigen maar de meerderheid huurde vliegtuigen in. Een toestel dat bijzonder geschikt was voor de woestijn operatie was de Twin Otter.                                                                                                       
Zoals de kameel wordt afgeschilderd als het schip van de woestijn, zo werd voor ons het luchttransport in de Lybische woestijn belichaamd door de De Havilland DHC-6, beter bekend als de Twin-Otter. De oliemaatschappijen hadden allemaal een of meer toestellen van dit type tot hun beschikking waarmee ze mensen en materieel naar hun oliekampen brachten. De Twin-Otter was het beste toestel om in de ruige omgeving van de Lybische woestijn te opereren. De hoge temperaturen, het schurende zand dat zich een weg wist te banen in alle kieren van een vliegtuig hadden een enorme invloed op boordsystemen van meer geavanceeerde vliegtuigen. Zo niet bij de Twin-Otter: de betrouwbaarheid van het toestel is legendarisch gebleken van de woestijngebieden tot de jungle van Nieuw Guinea, het hooggebergte van Nepal tot de Zuidpool en de wildernis van Alaska of Canada.
Toch wist de woestijn altijd respect af te dwingen of de vliegoperatie zijn wil op te leggen met zijn meest beruchte weersfenomeen: de woestijnwind

 

Twin-Otter ferry flights:   

Tripoli - Rotterdam
Rotterdam - Luanda

De Twin-Otters die in LybiŽ of Angola te werk gesteld werden of terug naar Nederland gingen voor groot onderhoud werden overgevlogen. Gezien de beperkte snelheid van de Twin-Otter en de geringe actieradius van het toestel moesten bij deze ferry-vluchten meerdere vliegvelden aangedaan worden. Dat een en ander niet altijd van zelf ging maar wel altijd interessante verhalen opleverde kan je lezen in het verslag van een van dergelijke ferryvluchten.
PH-SAY, PH-SSE,  G-BEJP 

 

Angola

Angola was een land waar Schreiner ook actief was. Op een bepaald moment waren er 3 operaties tegelijkertijd . Er waren contracten met respectievelijk een oliemaatschappij ( PETRANGOL ), een diamant maatschappij ( MATS - Mining and Technical Services ) en tenslotte het Internationale Rode Kruis ( ICRC ) Omdat Angola zich in deze tijd in een burgeroorlog bevond heeft deze periode een diepe indruk achter gelaten met name over de ongekende wreedheid van oorlog.En zoals altijd zijn de onschuldige burgers weer het slachtoffer in deze machtsstrijd.

Red Cross Twin-Otter

 

 

 

 

 

 

 

Nigeria

In dit land waar Schreiner al sinds 1955 actief was werkte ik voor Aerocontractors, die lijndiensten en charters vloog, voornamelijk ten behoeve van de olie-industrie in de kuststrook tussen Lagos en Port Harcourt. De belangrijkste regio was de streek rond Escravos waar een belangrijke olie-terminal lag en de plaats Warri waar we met de Twin-Otter op vlogen en regelmatig een nachtstop hadden.

Voor een beeld van de personen en het werk in Nigeria bekijk de foto's over Aerocontractors of Nigeria

Warri Airport Nigeria

 

In 1984 kwam er een einde aan mijn loopbaan bij Schreiner toen de kans zich voordeed om ergens anders te solliciteren

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 4-06-2020