Leonardo-banner

 

 
loopbaan
vliegveiligheid
verhalen
foto-album
feedback
 

Leonardo da Vinci is begonnen als schilder en en is dat zijn hele leven blijven doen ondanks een overvloed aan andere interesses. Van zijn schilderijen zijn er helaas niet veel bewaard gebleven. Tot de bekendste werken behoort natuurlijk het schilderij van de vrouw met de glimlach - Lisa Gherardini, vrouw van Francesco del Giocondo. Wegens de naam van haar man kent het schilderij ook de naam La Gioconda, maar wereldwijd is het toch beter bekend als de Mona Lisa.

Het schilderij van het Laatste Avondmaal kwam wereldwijd weer in de belangstelling te staan omdat het een belangrijk onderdeel vormt van het boek The Da Vinci Code van de Amerikaanse auteur Dan Brown.

De belangstelling van Leonardo da Vinci voor maten en afmetingen uitte zich in een pentekening van een man in een cirkel en een vierkant. De notities die er bij staan hebben betrekking op een werk van Vetruvius, een verhandeling over de ideale verhoudingen en afmetingen van de mens. Ook in moderne tijden is deze tekening gebruikt , onder andere voor de Italiaanse Euro-munt.

   

Het is interessant om te zien hoe ontwerpen van Leonardo da Vinci hun weg gevonden hebben in onze huidige samnenleving. Een relatief onbekend maar fraai voorbeeld hiervan vinden we terug bij bovenstaande Noorse brug gebaseerd op een ontwerp en schilderij van Leonardo da Vinci.

                                                                          

 

lilienthal in flight - smallDe Duitser Lillienthal was gefascineerd door het fenomeen vliegen waarbij ook hij de vlucht van vogels bestudeerde. In 1891 maakte hij voor het eerst een zweefvlucht van meer dan 25 meter. In 1893 maakte hij al glijvluchten van 250 meter en in 1896 maakte hij zijn eerste vlucht met een dubbeldekker. In Berlijn is het Otto Lilienthal-park gevestigd waar hij een 15 meter hoge kunstmatige heuvel, met daarin een hangar had gebouwd. Hiervan maakte hij ontelbare proef- en testvluchten, waardoor deze heuvel in Berlijn al snel een bezienswaardigheid werd. Hij raakte in 1896 zwaargewond bij een mislukte zweefvlucht en stierf de volgende dag.

 

 

 

Een droom verwezenlijkt

 

 

 

   

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 26-05-2020